Kijken

Video-essay: Als de waarheid een heks was… kwam ze altijd boven water

Filosofieprofessor Tim De Mey maakte in 2022 een filosofisch video-essay over ‘de waarheid’. Camera en montage Stefan de Graaff. Met Annelies Verbeke, Marijke de Pous en Saartje Van Camp. Filosofisch advies: Martha Claeys, Marthe Kerkwijk. In samenwerking met: Community for Learning and Innovation, Erasmus School of Philosophy, Erasmus University Rotterdam, Impact at the Core, Internationale School Voor Wijsbegeerte, Vrienden van de ISVW.

Ultima voor de Letteren 2022

In 2022 ontving Annelies Verbeke de Ultima voor de Letteren 2021 (Vlaamse Cultuurprijs). Ter gelegenheid daarvan bracht zij een tekst over haar alter ego ‘de auteur’.

Vlogboek Een Revolverschot, Virginie Loveling

In 2021 maakten Jannah Loontjens en Annelies Verbeke een Fixdit Podcast over Een revolverschot, een roman uit 2011 van Virginie Loveling. Voor Salamanderpockets verzorgde Annelies Verbeke een geannoteerde heruitgave van het boek, en schreef ze een nawoord. In samenwerking met Jörgen Apperloo maakte Fixdit dit Vlogboek, bedoeld voor het middelbaar onderwijs. Annelies Verbeke leest de fragmenten voor. Er zijn nog meer Vlogboeken waarvoor Apperloo en Fixdit samenwerkten.

Besmette stad: Opdracht aan Mevrouw Weetikveel

Sanneke van Hassel en Annelies Verbeke maakten dit gedicht n.a.v. Paul van Ostaijens ‘Opdracht aan Mijnheer Zoënzo’ uit zijn Bezette Stad. Het project Besmette Stad was een initiatief van deBuren tijdens de coronaperiode. De auteurs lezen hun gedicht hier samen voor.

Winter Hour, Season 1, Episode 2

Wim Helsen praat met Annelies Verbeke n.a.v. een fragment uit Een doodgewoon leven van Karel Čapek.

Bekijk hier Annelies Verbeke in Winteruur, seizoen 1.

Bekijk hier Annelies Verbeke in Winteruur seizoen 1

Winteruur, Seizoen 5, aflevering 30

Wim Helsen praat met Annelies Verbeke n.a.v. een fragment uit Hartedier van Herta Müller.

Bekijk hier Annelies Verbeke in Winteruur, seizoen 5, 

Bekijk hier Annelies Verbeke in Winteruur seizoen 5

Schrijven in de lage landen: Annelies Verbeke

In 2016 kwam naar aanleiding van de Frankfurter Buchmesse, met Vlaanderen en Nederland als gastland, een reeks auteursportretten tot stand. Simone de Vries regisseerde dat van Annelies Verbeke, die zelf het scenario schreef, en de interviewster speelt die een dieptegesprek met de auteur aangaat over haar oeuvre.

Bekijk de film.

Vissen redden - trailer (2009)

Korte film van Tim van den Hoff en Anne Geene uit 2009, met scenario en acteerwerk van Annelies Verbeke ter aankondiging van de roman Vissen redden (die weinig met het filmpje te maken heeft).