Theater

Wunderbaumspeeltliveaffiche1.jpg

WUNDERBAUM SPEELT LIVE (online gaat het mis) (Wunderbaum, 2024)

Een voorstelling over ons online leven en generatieconflicten. Na het interviewen van leerlingen op middelbare scholen, schreef Annelies Verbeke een theatertekst voor Wunderbaum waarin een WhatsApp-conversatie tussen ouders de mist in gaat en een jonge idealistische leraar met de principes van Non Violent Communication een gesprek tussen tien ouders en kinderen op gang wil brengen. Een komedie die ons een ongemakkelijke spiegel voorhoudt, en met een verrassende wending. 

"Een ronde, rake, recht uit de tijd gegrepen comedy." - Theaterkrant

"Door de lichtvoetige opbouw komt de serieuze boodschap wel des te harder aan." (****) - De Volkskrant

"Liefdevol portret van Gen Z in messcherpe en verrassende komedie. (...) In haar vijfde toneeltekst voor Wunderbaum geeft ze alle personages een eigen kleur en stem. (...) Verbeke laat de groepsdiscussie geraffineerd heen en weer golven." (*****) - NRC Handelsblad

"In elk van de personages kun je je inleven: niemand heeft ‘gelijk’, ieder heeft gewoon een ander perspectief. Wat een verademing. Geen van de aanwezigen ontsnapt aan (liefdevolle) spot. (...) Indrukwekkend hoe in bijna elke zin een specifiek commentaar zit op de thematiek van nu, terwijl de gesprekken ook klinken alsof ze zo uit de klas zijn geplukt." (****) - Trouw

 Wunderbaum speelt live (online gaat het mis) ging op 21 januari 2024 in première in Rotterdam.  Met Mitchell Abioni, Walter Bart, Elvis de Launay, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Giari Knaapen, Maartje Remmers, Marleen Scholten, Marleen Sparreboom, Lars van Nistelrooij en Toto van Stekelenburg. Tekst van Annelies Verbeke. Live muziek en compositie Frank Rosaly. Licht en scenografie Julian Maiwald. Video ontwerp Noortje van den Eijnde. Kostuumontwerp Lotte Goos. Fotografie Sofie Knijff en Nick Helderman. Regie assistentie Sasha Kurensky. Educatie Anne-Marie Westerveen. Techniek Jens Bakker en Pieter Bouma. Technische coördinatie Martijn Nieuwenburg. Productie Andrea van Bussel en Sanne priem. Co-producent Theater Rotterdam. Met steun van VSBfonds,  Stichting Elise Mathilde, Fonds, Fonds21, VriendenLoterij Fonds, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam, Theater Rotterdam.

Speeldata en info.
Boze-bejaarden-733x550kopie.jpg

BOZE BEJAARDEN (Wunderbaum, Hermes Ensemble, Volksopera, 2022)

De tekst van Boze Bejaarden schreef Annelies Verbeke samen met Gaea Schoeters. Een achtdelig tragikomisch operette hoorspel dat zich afspeelt in en om een verzorgingshuis. 

Emilienne (86) heeft een relatie met haar masseur Nestor (75). Na een lange periode waarin ze elkaar door corona niet mochten ontmoeten, genieten ze van hun hereniging. Enkele medebewoners zien het met lede ogen aan en bedenken een plan. Ook het verzorgend personeel wordt erin meegesleurd.

Boze Bejaarden is een comedy of errors met veel misverstanden en romantische, suikerzoete en warme momenten. Tegelijkertijd bevat het, zoals het hoort in operette, maatschappijkritiek: het stuk staat stil bij onze omgang met de zorg en met ouderen.

 

Annelies Van Parys schreef nieuwe muziek en arrangeerde aria’s uit het klassieke operette-repertoire. Het project van Wunderbaum, het HERMESensemble en de Volksopera. 

‘Met vernuft en humor zijn Verbeke en Schoeters er ook zeer in geslaagd een taal te hanteren die erg past bij de situatie en die zo mooi klinkt uit de monden van deze rasacteurs.’ - Theaterkrant

‘Tragikomisch operettehoorspel met goedgebekte bejaarden.’ (****) – De Volkskrant.

De podcast werd gelanceerd in december 2022, de zaalvoorstelling ging in première in februari 2023, in Heist-op-den-Berg. Arrangement & compositie door Annelies Van Parys, Dirigent: Stijn Saveniers, met Wunderbaum, Jetty Mathurin, Frieda Pittoors, Leny Breederveld / Mieke Verdin, Aus Greidanus, Jaak Vanassche / Bert Luppes, zang van Britt Truyts en Willem de Vries. Met Ensembles HERMESensemble, Karin de Fleyt, Peter Merckx, Marc Tooten, Geert Callaert, Gaetan La Mela. Een productie van Wunderbaum, HERMESensemble, Het Laatste Bedrijf, Volksopera, met steun van de Vlaamse Gemeenschap, Erasmus Stichting, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK.

download-4.jpg

Boze Bejaarden: de podcast

DaarGaanWeWeer-450.png

Daar gaan we weer (White Male Privilege) (Wunderbaum, 2018)

Een voorstelling over de bevoorrechte positie van witte mensen en hun gebrek aan benul daarvan.
In Daar gaan we weer (White Male Privilege) reageren drie hoogopgeleide, witte West-Europeanen van bijna veertig op een opgehouden spiegel waarin ze een onfris verleden en een complex heden gereflecteerd zien. Een spiegel waar ze steeds moeilijker naast kunnen kijken. Vanuit hun moderne kantoor proberen drie collega’s hun rol in het racisme-debat te definiëren. Gaandeweg zakken ze steeds verder weg in een moreel moeras, waarbij vermoeidheid en overgevoeligheid nooit veraf zijn. Een Zoo Humain met witte westerlingen.

Het stuk werd gekozen voor het Nederlandse en Vlaamse Theaterfestival 2019. De tekst is terug te vinden in Theaterteksten van Annelies Verbeke (De Geus, 2019). Als Geht das schon wieder los (white male privilege) werd het stuk in Duitsland op twee heel verschillende manieren opgevoerd door twee verschillende gezelschappen: Theaterhaus Jena en Neues Theater Halle. In 2024 werd de theatertekst op de shortlist gezet voor het internationale theatertekstfestival Shakespeare is dead. 

 

'Even pijnlijk als hilarisch - de Volkskrant

'Een provocatieve ontknoping voor een interessant ideeënstuk - NRC Handelsblad.

'Zelden zag ik zo slim en komisch een maatschappelijk actueel thema in het theater tot op het bot gefileerd worden.' - Trouw

'Een intelligent en mooi gespeeld stuk, met een geweldig goede, nieuw geschreven tekst die de bevoorrechte positie van witte mensen, hun naïviteit en vaak onbedoelde racisme pijnlijk blootlegt.' - De Nederlandse Toneeljury, (nominatie voor) Nederlands Theater Festival

Van en met Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers, met een tekst van Annelies Verbeke, ontwerp decor en licht van Maarten van Otterdijk, stemmen van Walid Benmbarek, Daniel Frankl, Betty Schuurman, coaching door Jan Bijvoet, Marien Jongewaard, een co-productie van Wunderbaum en Theater Rotterdam, met de hulp van Stichting DOEN, Fonds 21, Lirafonds, Elise Mathilde Fonds.

Lees hier meer
961244217.jpg

Onvoltooid landschap (Altra Voce / Koor&Stem / Maarten Van Ingelgem, 2014)

België, 1914. Edgar, een kunstschilder, vertrekt naar het front en laat zijn vrouw en een doek met een onafgewerkt landschap achter.

Het oratorium Onvoltooid landschap - gemaakt in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlogis voor een internationaal gezelschap van koren gecomponeerd door Maarten Van Ingelgem, die hiervoor de tekst bewerkte van de voor de gelegenheid geschreven novelle van Annelies Verbeke.

Een productie van Altra Voce en Koor & Stem, met een muziekcompositie van Maarten Van Ingelgem en een tekst van Annelies Verbeke. De deelnemende koren waren Altra Voce (Kortrijk), Kalliope (Gent), Pro Ecclesia (Kortrijk), Maria Bernardakoor (Zwevegem), De Arnootjes (Anzegem), Kallikids (Gent), Japanese School of Brussels (Brussel), Ensemble Vocapella (Duitsland), Choeur Sorbonne Universités (Frankrijk), landmark Show Choir (Engeland), Maven Sings (Nederland). De verteller was Kurt Defrancq, de dirigent Sabine Haenebalcke. Het stuk ging in première op 20 december 2014 in de Schouwburg van Kortrijk.

 

De makers over Onvoltooid Landschap.
arianna-bowie-verschuuren-450.jpg

Arianna (Veenfabriek / Lizzie Timmers, 2013)

Arianna is niet geschreven door Annelies Verbeke, maar Lizzie Timmers putte voor een deel van de tekst uit haar oeuvre, met name uit haar roman Vissen redden en haar verhalenbundel Groener gras.

 

Een gecrashte auto, een vrouw kijkt vertwijfeld om zich heen. Wat is er gebeurd, waar is zij? En - misschien nog wel belangrijker - waar is hij? Zij is Arianna, ze is een stukje gaan rijden en is in botsing geraakt. Ze is een vrouw met een opwindend sociaal leven en een uitdagende baan. Wel heeft haar vriend T. haar onlangs verlaten, maar dat heeft toch niets met deze botsing te maken?

 ‘Als Arianna de maatstaf is, dan ziet de toekomst van het Nederlands muziektheater er heel rooskleurig uit.’ - Trouw

Een voorstelling geregisseerd door Lizzy Timmers, met spel van Yonina Spijker, Jacobien Elffers, Milena Haverkamp en Annelinde Bruijs, muziek van Ton van der Meer, dramaturgie door Paul Slangen. Het stuk ging in première in de lente van 2013 op locatie in Leiden.

 

FLOWMYTEARS-450.jpg

Flow My Tears (Wunderbaum / Veenfabriek, 2012)

De muziek van de 16e eeuwse componist John Dowland vormt het uitgangspunt voor Flow my tears. 
Een man en een vrouw met een verleden trekken rond met een band. Samen brengen ze muziek van John Dowland. Uitgedost als Ojibwe Indianen. Want dat zijn ze. Of zo voelen ze zich toch. Vooral de man. Die wil Kwekwekibiness worden genoemd. Tijdens een optreden ergens halverwege de tour laat een onderhuidse spanning tussen enkele groepsleden zich niet langer verbergen.

'Flow my tears' is zo'n voorstelling die zich schuchter en slechts bij mondjesmaat bloot geeft. Ze houdt je daarmee als kijker op afstand, maar schiet je onverwachts ook een pijl in het hart.' – Cobra.be

'Flow my tears speelt met enorme contrasten en laveert tussen de eenvoudige sereniteit van de muziek, de beladenheid van de teksten, de theatraliteit van de personages en het stille commentaar.' – Theaterkrant.

'Wonderlijk Indianenverhaal'  – NRC Handelsblad

De regie gebeurde door Paul Koek, de tekst is van Annelies Verbeke, spel en zang door Jeroen Willems en Marleen Scholten. Muziek door Walter van Hauwe (blokfluit), Ton van der Meer (toetsen), Frans de Ruiter (klavecimbel), Pieter Smithuijsen (contrabas)(Asko|Schönberg). De voorstelling ging 8 februari 2012 in Leiden in première.

ALMSCHI! The best of Alma Mahler (SKaGeN en Octopus Solisten, 2010)

Almschi! The best of Alma Mahler neemt ons mee door het leven van componiste en muze Alma Mahler (1879-1964) en dat van haar beroemde mannen. Over menselijke hoogmoed, kracht, eenzaamheid en vooral over de kolderieke kanten van de liefde. Annelies Verbeke schreef de tekst en verwerkte daarin ook zinnen en gedichten uit de egodocumenten van de mensen die als personage worden opgevoerd.

De tekst is terug te vinden in haar Theaterteksten (De Geus, 2019). 

‘Lichtheid en humor die ook doorvloeit naar het spel op scène.’ – Knack.

Een stuk van en met Sam Bogaerts (Werfel), Valentijn Dhaenens (Gropius), Korneel Hamers (Kokoschka), Mathijs Scheepers (Mahler), Clara van den Broek (Alma), Laurence Roothooft (meid) & Viviane De Muynck (oude Alma, als 3d-projectie). Koorzang door het Octopus Kamerkoor o.l.v. Bart Van Reyn, zestienstemmige transcripties van Gustav en Alma Mahler, Berg, Wagner e.a, met een creatie van Joachim Brackx. Een productie van SKaGeN & Octopus vzw i.s.m. De Tijd, Operadagen Rotterdam en Oostende Cultuurstad. Het stuk ging in première op 3 december 2010, Casino-Kursaal Oostende. 

Theater_railgourmet3-450.jpg

RAIL GOURMET (Wunderbaum, 2010)

Annelies Verbeke schreef met RAIL GOURMET een nieuwe theatertekst voor WUNDERBAUM. Een verhaal over de wanhopige, energieke poging tot contact in een uitdijend landschap van werk- en woonplekken. Vinden we het geluk door steeds maar onze grenzen te verleggen, of door een manier te vinden om ergens te kunnen blijven?
Deze voorstelling bestaat uit drie delen: een muzikale performance, een telefoongevecht en een locomotiefdialoog. De auteur en de acteurs lieten zich inspireren in de buurt van Brussel-Zuid, met zijn internationale station en zijn emballagebedrijf onder de sporen, waar de maaltijden worden ingepakt voor de Thalys en de Eurostar.

Rail Gourmet werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2011.

Vlaams-Nederlands huis deBuren bracht een captatie van de voorstelling uit op dvd. 

In 2022 bleek het stuk populair in theateropleidingen: het werd verwerkt in de opvoeringen Wij sporen (niet) in de!Kunsthumaniora Antwerpen en in Get Railed in het Conservatorium van Antwerpen.

‘Het stuk is ingenieus geschreven en wordt prachtig gespeeld.’ – over Rail Gourmet – De Volkskrant

‘Wat op het podium gebeurt, is wat ontstaat wanneer twee partijen voor elkaar een meerwaarde betekenen. De bloedmooie tekst van Annelies Verbeke en de persoonlijkheden die Wunderbaum uitmaken, laten je rillen.’ – over Rail Gourmet – De Standaard

‘... een gedetailleerd oog voor de grijze mensenmassa en haar muizenissen (...) documentair theater maar met dromerige vegen. Gegarandeerd kom je met een gram meer geluk buiten die avond.’ – over rail Gourmet – De Morgen

Rail Gourmet was een coproductie van Rotterdamse Schouwburg en KVS. Een stuk van en met Maartje Remmers, Wine Dierickx, Matijs Jansen en Walter Bart, met een tekst van Annelies Verbeke, dramaturgie door Jeroen Versteele, muziek van Jens Bouttery, vormgeving door Maarten van Otterdijk. 

 

Lees hier meer
Theater_stukken-450.jpg

STUKKEN (tg STAN, 2009)

Voor STUKKEN vroeg tg STAN een aantal auteurs om een korte theatertekst te schrijven. Samen met Yves Petry schreef Annelies Verbeke 'Liefde bij wijze van spreken', een briefwisseling tussen een schrijver en een lezer die op groteske wijze uit de hand loopt.

'(...) het meest hilarische is Liefde bij wijze van spreken, geschreven door Annelies Verbeke en Yves Petry, gespeeld door alle acteurs samen (...)' - De Volkskrant

'Wat begint bij bewondering voor elkaar escaleert in een hilarische scheldpartij. Een stuk over hoe ver je kunt gaan in compromisloos je gedacht zeggen en welke eenzaamheid ermee gepaard gaat.' - Cutting Edge

 

'(...) een briefwisseling tussen een lezer en een schrijver, Peggy Poppers die gefascineerd is geraakt door de roman Liefde bij wijze van spreken van Rik Message. Wat begint als een kabbelende correspondentie loopt geleidelijk volledig uit de hand. De schrijver wordt hier verbeeld door twee tegen elkaar opbiedende pikkebroekjes (Robby Cleiren en Nico Sturm), Peggy Poppers krijgt vorm in een pittig damestrio (Natali Broods, Tine Embrechts, Sara de Roo), (...). Hilarisch zijn de confrontaties die Annelies Verbeke en Yves Petry schreven in ieder geval.' - De Groene Amsterdammer

STUKKEN bevatte teksten van Saskia De Coster, Patricia De Martelaere, Tom Lanoye, Bart Moeyaert, Yves Petry en Annelies Verbeke en was een voorstelling van en met Natali Broods, Robby Cleiren, Sara De Roo, Tine Embrechts, Maaike Neuville, Nico Sturm en Frank Vercruyssen. De voorstelling ging op 19 maart 2009 in première in het Kaaitheater in Brussel.